Vegansk äggsallad + vegansk majonäs

19 Mar

Påsken kommer tidigt i år, redan den 30 mars är det påskafton. Äggindustrin är naturligtvis inte heller något man ska stötta, och precis som jag gjorde inför jul så ska jag försöka bidra med några recept dom är djurfria varianter för påskbordet. Äggsallad kan man naturligtvis äta när andan faller på, i synnerhet om äggsalladen faktiskt är äggfri.

600 g tofu, fast

1 dl äggfri majonäs (Plamil)

2 röda paprikor

4 salladslökar

1 liten morot

3 msk färsk, hackad persilja

2 selleristjälkar

1 tsk lökpulver

1/4 tsk gurkmeja

4 tsk inlagd, hackad gurka

1 1/2 msk senap

1 1/2 tsk havssalt

1 1/2 tsk vitlökspulver

svartpeppar efter smak

Finhacka paprikan, salladslök och selleri. Skala moroten och riv den så fint det bara går.  Mosa tofun med gaffel eller matberedare, det kan vara lättare om du först skär tofun i små kuber. Tillsätt sedan samtliga övriga ingredienser och blanda ihop. Samma användningsområden som all annan äggsallad.

Vegansk majonäs

Skulle det vara så att det visar sig vara svårt att få tag på ägg och mjölkfri majonäs (butiksköpt majonäs kan innehålla mjölkpulver) så går det även att göra det själv.

1 1/2 dl sojamjölk

1 1/2 msk vitvinsvinäger eller 2 msk citronsaft

1/2 vitlöksklyfta

1/2 tsk socker

1/2 tsk salt

2 tsk senap, gärna söt

1 tsk outspädd äppeljuice

2-3 dl solrosolja

Mixa samman alla ingredienserna utom oljan i en mixer eller vispa samman med elvisp på hög hastighet. Tillsätt oljan lite i taget. Häll i en tunn stråle och sluta när blandningen tjocknar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: