Vildsvinen

18 Nov

Ikväll blir det inget recept. Jag är ju vegan för djuren, och ikväll kommer det att handla om min motvilja mot en av människans alla egenskaper, eller brist på: oförmågan att anpassa sig till andra arter, jämka och dela.

Folks får säga vad de vill om mitt förhållningssätt och åsikt i denna fråga: jag anser att människan i mångt och mycket är ett oerhört obehagligt däggdjur. Detta på grund av att vi är det enda djur som är farlig för alla andra varelser, inklusive individer inom vår egen art.

Just nu ligger ett annat djur väldigt pyrt till om landets arrendatorer får som de vill: vildsvinet. Jag skulle aldrig drömma om att påtså att vildsvin inte kan vara ett problem. Att de är ett problem. Vildsvin kan orsaka enorma skador på odlingsmark och trädgårdar (och golfbanor, tydligen, men vem bryr sig?)

Till skillnad från vad gäller vargen kan det kanske vara befogat med en typ av skyddsjakt på vildsvin. Men denna jakt ska då skötas av statligt anställda jägare. Var har den traditionella ”skogsvaktaren” tagit vägen.

Hur som helst; landets arrendatorer nöjer sig inte med någon skyddsjakt. De vill se vildsvinen utrotade. Vilken befängd idé egentligen, oavsett om det handlar om vildsvin eller varg: ta beslutet att en annan varelse inte har rätt att existera. Hur långt förflyttade från att tillhöra den jord vi lever på är man egentligen då?

Och något att verkligen fundera på när man lägger huvudet på kudden denna söndagskväll är detta: om andra djurarter skulle sätta säg till doms över vår art, som egentligen bara är ett djur bland andra, notera hur vi fullkomligt utplånar möjligheten för andra djur, och växter, att överleva. Hur vi förstör i stort sett alt vi kommer i kontakt med, vad gäller vår jord. Hur tror ni domen skulle lyda då?

Annonser

2 svar to “Vildsvinen”

  1. Malka 19 november, 2012 den 14:50 Europe/Stockholm11 #

    Jättebra skrivet! Det som gör mig upprörd angående klagomålen över vildsvinen är att jag vet (har suttit i fikarummet på jobbet och hört hur de som är jägare eller är gifta med jägare berättat) att jägare utfodrar vildsvinen för att dra dem till sina marker. När de sedan ställer till oreda så måste de skjutas. Det hela är så lömskt! Och vildsvinen är bara oskyldiga djur som hamnat mitt i hela soppan.

  2. vegetarianan 19 november, 2012 den 14:50 Europe/Stockholm11 #

    Hej, och tack!
    Ja, det du säger om att jägare lockar in vildsvin på sina marker förvånar mig tyvärr inte alls, de är enormt ohederliga i många olika sammanhand när det gäller deras inbillade rätt att jaga.
    Tyvärr verkar inte detta önskemål om utrotning av vildsvin väcka samma upprördhet som eventuell utrotning av vargen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: