Varför vegan?

16 Okt

Jag har länge tänkt att jag ska göra denna post, men nu känns det extra aktuellt då jag fick förslaget att lägga min blogg till ”Hitta Recepts” blogglista. Och visst, absolut. Som vegan äter man. Och man äter gott, enligt min mening mycket godare än man äter som köttätare (och jag har erfarenhet av båda).

Men veganismen ska inte ses som en diet. Det är ett etiskt och moraliskt ställningstagande, baserat på övertygelsen att djur har samma rätt till liv, samma rätt att leva utan smärta eller plåga och samma rätt att få sina specifika behov egenskaper och personligheter respekterade som en människa. Detta ställningstagande är ovillkorligt. Man kan naturligtvis äta vegansk kost utan denna övertygelse, men man är inte vegan.

Vad kan en vegan då äta? Allt. Vi bara plockar bort de beståndsdelar som kommer från djur, och här inkluderas ägg, mjölk, smör och honung. För allt det en köttätare tror sig komma att sakna går att ersätta med något annat, något bättre och något som är humant på riktigt. Man stöter ibland på de som yrar om human slakt, och att de minsann ”träffat en ko” som haft det bra. Typ. Men det är snicksnack. Det finns inget som heter human slakt. Död är död, den sker våldsamt den sker i skräck och i smärta. Och de som drabbas är varelser som är lika förmögna att känna smärta, skräck, sorg och dödsångest som du och jag.

Så inga djur i maten.

Här stöter man ibland på ”the smartasses” som påpekar att plantor också har känslor. Nej, det har de faktiskt inte. Man vet idag att plantor har en viss förnimmelse. Vad de inte har är ett centralt nervsystem eller en hjärna. Så, nu har vi lagt den punkten bakom oss.

”Jag väljer att bry mig om människor istället!” Ofta sagt med ett indignerat tonfall som antyder att personen egentligen skiter i andra, och han eller hon vet att du vet det. Men det är toppen. Ytterligare en anledning att bli vegan. Det är nämligen så här, att om inte den vansinniga köttindustrin existerade och använde så hämningslöst mycket mark, 70 procent av all odlingsbar mark används för djurfoder, så skulle vi kunna mätta hela världen. Varje dag.

Till det kommer av den avverkning av regnskogar som sker så var det upp till för några år sedan även där 70 procent som användes till betesmark. Det har knappast blivit mindre.

Vi har det faktum att ett kilo nötkött kräver 15 000 liter i sin framställning. Ett kilo spannmål kräver 1 300 liter. Vattenbrist, någon?

Till det kommer ytterligare ett faktum: djurindustrin är en av de främsta bovarna i den globala miljökatastrofen vi står inför.

Och så det som tål att upprepas: det fruktansvärda lidande som varelser med samma rätt till liv som vi utsätts för.

”Så du vill inte att det ska finnas några djur kvar då???” Djur existerar inte för att utnyttjas och förbrukas av oss. Deras liv har sitt eget värde. Precis som vi. Så visst vill jag att det ska finnas djur kvar. De ska bara inte kränkas och plågas som idag.

Så 😉 Nu får ni gärna prova på ”mina” veganska recept. Det är gott!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: