Inget försvar för djurparker

16 Okt

Idag kan vi läsa om ett väldigt konkret exempel i tidningen som väl illustrerar en av alla de anledningar till varför vi inte ska ha några djurparker. Ölands Zoo, som säkerligen tar emot mängder barnfamiljer under sommarmånaderna bevisar att de inte har något större intresse för djuren. Det handlar om profit. Det är dags att vi inser att djur inte existerar för vår underhållning, och att hålla vilda djur i burar för allmänt begapande borde var och en visa sin avsky för. Utan tvekan kommer det att höjas röster till denna djurparks försvar, ”det var en engångsföreteelse”, ”det hade en naturlig förklaring” eller helt enkelt ”de ljuger”.

Även om jag inte kan ta på mig att beskylla andra djurparker för ren vanvård, så vill folk inte gärna ta till sig att de som är små sötar ungar i parkerna på sommaren, björnar till exempel, inte sällan är döda ett år senare. Man kan inte behålla dem, ingen annan park vill ha dem och de dör. En sidoeffekt av att föräldrar och deras ska kunna stirra på naturen genom galler, glas eller över stenmurar.

Djurparker kan aldrig någonsin vara stora nog för att tillgodose behoven hos de djur de visar upp. Se bara på de nordiska djuren man ibland kan beskåda, både björn och varg har i sig att vandra miltals. Det blir inget av med den saken i en djurpark. Hur det är för elefanter, lejon och andra som exploateras i dessa parker är inte svårt att föreställa sig. Denna understimulans skapar psykisk stress vilket i sin tur framkallar onaturliga beteenden. Jag kommer själv aldrig att glömma den där utflykten till Kolmården i tredje klass, där en järv skapat ett halvmeter djupt spår i sin inhängad där han sprang runt, runt, runt. Var 5:e minut kunde man se en rygg komma förbiskumpande. Visst, han kunde röra på sig, men aldrig någonsin komma någonstans.

Tro därför inte att ni ska ta era barn för att faktiskt lära dem något om djur. Det bidrar bara till en felaktig bild om människans relation till djuren.

”Vissa djur är utrotningshotade”. Absolut. Så är det tragiskt nog. Men varför då inte stötta bevarandeprojekt i deras hemmiljö?

En näsbjörn, precis som den som slogs ihjäl ” med ett slagträ eller kofot” på Ölands Zoo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: