Cirkus Scott och elefanterna

7 Sep

Cirkus Scott är på turné i Sverige, och just nu på besök i Örebro. Med sig har man både elefanter och kameler. Att transportera runt djur på detta vis är ingalunda acceptabelt. Ingen kan i sin vildaste fantasi på allvar tro att dessa stora djur har något som helst utbyte av att göra konster i en cirkusmanege och göra konster för människor. Det står i strid med all form av värnande av djurrättigheter, och att en cirkus i detta århundarde kommer undan med detta utan vilda protester från potentiella besökare är häpnadsväckande. I kväll och imorgon kväll har, och kommer Djurens Rätt att finnas på plats för att protestera mot dessa övergrepp mot djuren.

I en tid när cirkusar som Cirkus Cirkör och Cirque de Solei gör succé över hela världen så borde en cirkus med vad som i grund och botten är vilda djur vara ett förlegat koncept som sedan länge begravts.

Jag har en minnesbild på näthinan som jag aldrig kommer att glömma. Våren 1986 var jag tillsammans med min mamma på besök i staden som på den tiden hette Leningrad. Ett besök på en rysk cirkus stod på dagordningen, och av alla uppenbara skäl valde vi det djurfria alternativet. Det fanns faktiskt ett sådant, men bara i teorin. I praktiken hade de även här lyckats klämma in förnedring av ett djur, och tro mig, det finns inte en enda underhållande sekund i att se en flodhäst klättra uppför en stege.

Men tillbaka till elefanten (utan att på något vis förminska kamelerna): man vet idag att elefanter känner både glädje och sorg. Vilken känsla tror ni är dominerade för en cirkuselefant?

Sedan 1902 har det i Europa fötts 400 elefanter i fångenskap i Europa. Det är inte många. Funderar ni på var de djur ni evetuellt går och tittar på kommer ifrån? Hur de har lärt sig sina konster? Här en bild på vad en liten elefant som ska tränas får gå igenom:

Hugg, slag och hot är hur man tränar en elefant sedan unga år. För att få dem att utföra förnedrande handlingar som till exempel detta:

Ingen människa med någon som helst medkänsla borde nedlåta sig till att stödja verksamhet som denna. Det handlar inte om tillgång och efterfrågan, utan om efterfrågan och tillgång. Om VI visar att vi inte accepterar detta kommer det inte längre att vara någon mening för cirkusar som Cirkus Scott att tvinga vare sig elefanter eller kameler att uppträda som de cirkusartister de aldrig bett om att få bli. Låt de människor som vill uppträda i manegen istället. De som valt själva.

Elefanter hör hemma här:

Säg ner till rörelser som Cirkus Scott!

Do you want to read this in some other language?

Use this: Google Translate

Annonser

2 svar to “Cirkus Scott och elefanterna”

  1. nina 10 september, 2012 den 14:50 Europe/Stockholm09 #

    Hej gå med i vår grupp på facebook. ”Vi som vill att Cirkus Scott ska vara elefantfritt”

    • vegetarianan 10 september, 2012 den 14:50 Europe/Stockholm09 #

      Det ska jag göra, tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: