Gary Smith – The Thinking Vegan

31 Aug

I min process att gå från att äta kött till att bli vegetarian och vidare till att bli vegan har jag tagit stöd av grupper på nätet, däribland Facebook.

Där kom jag i kontakt med Gary Smith, eller The Thinking Vegan, som han kallar sig. Det är som han själv säger här nedan ett stöd och en motivation som gör min ändrade livsstil så otroligt mycket lättare att hantera än vid mina tidigare försök

Så vem är han då?

Gary Smith är en av grundarna av Evolotus (www.evolotuspr.com), en PR agentur som arbetar för en bättre värld. Evolotus specialiserar sig på hälsa och välbefinnande, andlighet, djurskydd, naturlig mat, dokumentärfilmer, icke-vinstdrivande och företag som arbetar med social välgörenhet. I februari 2011 startade Gary bloggen The Thinking Vegan (http://thethinkingvegan.com). Han har också skrivit för Elephant Journal, Jewish Journal och är gästbloggare för Mother Nature Network (MNN.com). Gary och hans fru följer en vegansk livsstil och lever med deras katt Chloe  och sina två räddade laboratoriebeaglar Frederick and Douglass, i Sherman Oaks, CA.

     Hur kom det sig du bestämde dig för att en vegansk livsstil var det rätta?

Det är en lång historia. Första gången jag blev vegan var mer än 20 år sedan, i college. Jag läste ”Diet For a New America” av        John Robbins och ändrade min diet på en gång. När jag såg djur i burar, på industriella lantbruk så var det nog. Jag gjorde det för djurens skull, men förstod inte veganism fullt ut. Jag använde fortfarande läder och ull, och hade inte en aning om djurförsök. Tänk på att detta var innan internet och Facebook. Jag åt en vegansk diet i tre och ett halvt år och gick sedan tillbaka till att äta ägg, mejeriprodukter och fisk. Jag kan ge dig en lista på ursäkter, men i grund och botten är jag ansvarig för valet att gå emot min etiska övertygelse

Det som förde mig tillbaka till veganismen var min etiska övertygelse. Jag hade alltid en röst i mitt huvud som sa att det var fel att äta djur. Några år senare böjde jag mig för den rösten. Jag är väldigt glad att jag gjorde det. Den här gången förstod jag fullt ut vad det innebar att vara vegan; ett etiskt val att avstå från att använda djur till mat, kläder, underhållning och djurförsök.

Första gången jag var vegan rekommenderade jag ”Diet For a New America” till mina vänner och familj, men annars höll jag det mest för mig själv. Den här gången är jag aktiv. Jag håller det inte för mig själv längre.

Vilka är de hinder du stött på, och vilka är fördelarna?

För mig har det inte varit en utmaning att ändra diet och livsstil. I början kan det tyckas överväldigande, men man vänjer sig vid att läsa på etiketter och att handla kläder som inte kommer från djur, att söka efter produkter som inte är testade på djur och så vidare. Många saker kan verka svåra i början.

Jag tror att det största hindret för de flesta är den sociala delen. Om du är ung och bor hemma, hur kommer dina föräldrar och övriga familj att anpassa sig till ditt val att bli vegan? Om du är i ett seriöst förhållande eller gift, hur kommer din partner att reagera på din förändring?

Om du måste äta lunch ute som en del av ditt jobb, hur kommer dina kollegor att acceptera din nya livsstil? Ibland tror jag vi utmålar det som lätt att bli vegan för att vi vill att folk ska förändra sig, men jag tror det är viktigt att vara ärlig så till vida att de kommer att möta ett visst motstånd.

Fördelarna är otaliga. För mig var det en närmast omedelbar förändring i min nivå av upphetsning. Jag kände mig mer till freds med mig själv. Jag visste att äta och använda djur var fel, men förändrade mig inte. När jag väl genomgått förändringen låg min uppfattning om medkänsla, rättvisa och hederlighet i linje med mitt beteende.

En annan fördel var att upptäcka en gemenskap över hela världen med människor som kände och tänkte som jag. Jag kände inga veganer den första gången jag slutade äta djur, och inte många fler denna gång.

Jag släpades sparkande och skrikande till Facebook, men det var här jag verkligen började skapa denna gemenskap.

Gemenskap är så viktigt för nya veganer. Den är avgörande. Jag rekommenderar verkligen att nya veganer skaffar veganska vänner på Facebook, går på lokala träffar eller drar igång dem, följer veganvänliga sidor och bloggar. Nu är den absoluta majoriteten av mina vänner veganer och andra som kämpar för social rättvisa.

Hälsa är helt klart en ytterligare fördel. Men, om vetenskapen skulle ha fel, och mitt liv riskerade att förkortas av att inte äta djur och deras sekret, så skulle jag ändå förbli vegan. Inga ”om” ”och” eller ”men”.

Min erfarenhet är att människor upplever det som ett hot när du inte äter kött. Antingen förlöjligar de dig, eller så försöker de starta en mer allvarlig diskussion.

Vad är din upplevelse, och hur hanterar du det?

Veganer speglar andra. Vare sig du för andra djurs talan eller artigt tackar nej till kött, mejeriprodukter och ägg på en fest, så spelar det ingen roll vad du säger. Det icke-veganen hör är ”Du gör fel som äter och använder djur. Jag är helt klart överlägsen dig som människa”.

Varför hör de detta budskap? För att det till största delen är sant. Men allvarligt talat, poängen är den att alla upplever sig själva som etiska, goda människor. När de inser att de äter djur blir de medvetna om att deras beteende inte riktigt matchar vilka de tror att de är. Och de flesta är inte medvetna om att de äter djur. Att äta djur har blivit så normaliserat världen över via tv-reklam, hälsolära i skolan, litteratur i doktorns väntrum och så vidare att den enda gången de blir medvetna om detta faktum är när de talar med eller umgås med en vegan.

Jag hanterar det olika beroende på situationen. Jag föddes med en cerebral pares och har gått med en kraftig hälta i hela mitt liv. Mitt förhållningssätt är ganska radikalt jämfört med de flesta amerikaners. Jag har varit vegan i totalt nio år av mitt liv. Jag anser mig vara ateist och har inte varit religiös sedan jag var mycket ung. Jag har aldrig känt mig riktigt normal och har alltid stått utanför kulturen, så jag är van att bli konfronterad och utmanad för min uppfattning eller mitt beteende.

Om någon visar ett genuint intresse för veganism eller ställer frågor, som motsats till att försöka provocera fram eller vinna en diskussion, så tar jag mig tid att diskutera veganism med dem. Vill de bara argumentera så slösar jag inte min tid på dem.

Vad säger du till någon som behöver motivation för att byta till en växtbaserad diet?

För mig handlar bara om djuren. Motivationen borde vara att bli en vänligare, mer medkännande människa. Det handlar om att avlägsna dig själv från exploateringen och förtrycket av djur och leva upp till den idealbild du har av dig själv.

Jag lägger inte ned mycket tid på att tala om hälsoaspekter eller andra egoistiska anledningar till varför någon ska bli vegan. Jag finner det inte effektivt att manipulera någon att göra något som deras hjärta inte är med i. Jag är inte intresserad av att marknadsföra veganism som en diet, för dieter fungerar inte, och veganism är en etisk filosofi och inte en diet på modet. Alla du någonsin träffat har någon gång provat en diet och äter inte längre på det sättet. Det ligger i dietens natur. Den är temporär.

Det finns miljoner människor över hela världen som har bestämt sig för att det etiska valet att göra är att bli vegan. Använd deras erfarenheter och stöd som motivation.

Allt det borde krävas för att motivera någon är att se någon av de videos som finns på internet, eller dokumentärer om hur kött, mejeriprodukter eller ägg produceras, att se skräcken, lidandet och sorgen hos djuren. Jag har också märkt att det att tillbringa tid tillsammans med djur på en ”farm sanctuary” gör intryck på människor.

Om du skulle göra en kvalificerad gissning, hur, om alls, tror du att folks matvanor kommer att förändras under kommande år?

Vi kommer att äta mindre kött, mejeriprodukter och ägg. Det råder ingen tvivel om detta. Jag tror att kostnaden för att utfodra boskap kommer att fortsätta öka och priset för att köpa djurprodukter kommer därmed att vara för högt för många. Jag tror att allt eftersom befolkningsmängden ökar kommer det att bli svårare och svårare att möta efterfråga. Jag är säker på att någon fruktansvärd sjukdom som förs över från djur till människa kommer att rasa genom industrifarmerna och att många kommer att dö till följd av detta, vilket kommer att göra många rädda för att äta djur och jag tror att regeringar kommer att ha mindre pengar till att lösa ut stora jordbruk lika väl som ge ut stora summor i jordbruksstöd.

Med det sagt, så är konsumtionen ledsamt nog på uppgång och kommer att fortsätta stiga i länder som Indien och Kina som resultat av att folk får tillgång till bättre avlönade jobb.

Jag hoppas att som aktivister kommer vi att ha utvecklat mer kreativa och effektiva kampanjer och strategier som leder över mer och mer människor till veganism. Det finns helt klart en större medvetenhet kring djuren i livsmedelsindustrin och veganism både i media och hos allmänheten.

Vad är ditt råd till någon på väg att bli vegan?

Det finns massvis med råd att få för de som är på väg att göra övergången. Var och en måste själva bestämma vilken väg är rätt för dem att gå. En del föreslår att man först ger upp små djur som kycklingar för att så många av dem dödas jämfört med kor. Andra föreslår att man börjar med att avstå från att äta kött och andra djurprodukter en gång i veckan

Det är riktigt svårt för mig att föreslå något annat än att man slutar med alla djurprodukter här och nu. Gör vad som krävs för att sluta.

Varje ögonblick du inte är vegan är ett ögonblick då du deltar i ett system av exploatering och förtryck, vilket inte är bra för vare sig dig eller djuren.

En vegansk kosthållning har aldrig varit enklare än nu. Du hittar köttsubstitut som soja- eller glutenprodukter, mejeriprodukter som ost och mjölk kan du ersätta med mjölkfria sådana, eller så kan du äta enkelt.

Alla äter vegansk mat varje dag: bönor, sallader, frukter, grönsaker, sädeslag, nötter och frön. Det handlar bara om att ta bort köttet, mejeriprodukterna och äggen från vad du redan äter. Du kan äta pasta med grönsaker, sallad med en halv bruk bönor, bön- och risburritos till exempel.

Se till att skapa ett stödsystem, och ta stöd och motivation från andra veganer

Ta dig tid att sätta dig in i hur fruktansvärd den globala förintelsen av djur faktiskt är. Vi talar om 56 miljarder landdjur och möjligen biljoner fiskar som mördas varje år för att bli mat. Det är inte inkluderat de miljoner som torteras och mördas för kläder, för att testa produkter och i ”forskning”, i nöjesindustrin och vid jakt.

Se filmer som EARTHLINGS, FARM to FRIDGE och läs böcker så att du inte nonchalant bestämmer dig för att det är för svårt eller för komplicerat att vara vegan.

Annonser

Ett svar to “Gary Smith – The Thinking Vegan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: