Tomat

16 Jun

Vi har alla ”sprungit på” den. Kanske kan man säga att tomaten är den ena av de två vanligast förekommande grönsakerna på våra tallrikar och i våra sallader. Men vad vet man om den röda ”grönsaken”? Vet man till exempel varför jag satte situationstecken runt grönsak?

Jo, tomaten är inte en konventionell grönsak: Det är en potatisväxt, och precis som den egentliga potatisen kommer den från Sydamerika och det är växts frukter vi äter. Det finns belägg för att tomaten odlats i Mexiko redan år 700 f. kr. och namnet kommer från nahuatl, där den heter tomatl.

Tomaten kom till Norden på 1600-talet, men blev inte känd i någon större omfattning förrän på 1700-talet. Under 1700- och 1800-talet fanns en uppfattning i Europa att tomaten var giftig, kanske för dess likhet med potatisens giftiga gröna frukt som liknar en tomat.

I Frankrike trodde man att tomaten var ett afrodisiak, och den kallades för Pomme d´Amour, Kärleksäpplet.

Tomaten innehåller näringsämnet lykopen, vilket även finns i vår blodplasma, och det är detta näringsämne som ger tomaten dess röda färg. Detta näringsämne finns också i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, röd paprika, nypon, goijbär, havtorn och papaya, för att bara nämna några.

Carl von Linné gav tomaten namnet Solanum Lycopersicum, där Lyco betyder varg och persicum betyder persika. Vår så bekanta tomat är alltså en vargpersika 😉

Tomater

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: